Sinds 1912

Pastificio Chelucci

"De pasta die Chelucci maakt, is erg goed", schreef Renzo Benedetti in 1929, een leerling van de vierde klas van de scholen van Piteccio. Het document wordt bewaard in de archieven van de Forteguerra-bibliotheek in Pistoia en laat zien hoe de productie van de Chelucci-pastafabriek toen al bekend en gewaardeerd was.

De oorsprong gaat terug tot het begin van de twintigste eeuw, in 1912 vond het bedrijf zijn historische locatie, gelegen nabij de waterbron in het dorp Piteccio, op de heuvels van Pistoia, waar het nog steeds is. Het gebouw huisvestte oorspronkelijk een kleine papierfabriek, later omgevormd tot een wolmolen en ten slotte in een pastafabriek, in handen van een zekere Gualtierotti. In 1912 namen de gebroeders Chelucci, Edoardo en Terzo, het bedrijf over en breidden het uit.

Na de Tweede Wereldoorlog, die de familie Chelucci dwong de productie stop te zetten en Piteccio ontheemd achter te laten in Florence, keerde de familie Chelucci terug naar het bedrijf, herstelde de productie en was een van de eerste bedrijven in het Pistoia-gebied die de activiteiten hervatte.

In de jaren zeventig besloot Edoardo's neef, Giuseppe, zich bij het bedrijf aan te sluiten, net zoals zijn vader Renato had gedaan, en hij staat nog steeds aan het roer: sindsdien begon de expansie op buitenlandse markten. Chelucci-pasta is tegenwoordig een Made in Italy-excellentie die in heel Italië wordt verkocht en naar de wereld wordt geëxporteerd.